10 haastetta, joihin vertaiscoaching tuo helpotusta

Vertaiscoaching

Työssäni yritysvalmentajana kohtaan usein työyhteisöjä, joissa kipuillaan moninaisten vuorovaikutukseen, itseohjautuvuuteen ja ilmapiiriin liittyvien haasteiden parissa. Vaikka rakenteet, johtaminen ja strategia olisi hiottu huippuunsa, loppujen lopuksi onnistuminen on kiinni siitä, miten yksittäiset ihmiset osaavat ja haluavat toimia. Organisaatio, jossa vaalitaan aktiivisesti kehittämisen kulttuuria tukee ja tuottaa ihmisiä, jotka haluavat ottaa vastuuta omasta tontistaan ja kasvustaan. He haluavat myös tukea toinen toistensa kehitystä. Millä sitten saada työntekijät kaikilla tasoilla sitoutumaan itsensä ja muiden kehittämiseen? Minulla on siihen idea.

Vertaiscoching haastaa pohtimaan omaa ajattelua ja asennetta

Eikö olisi upeaa, jos jokaisella työntekijälläsi olisi työkaluja vuorovaikuttaa arvostavasti ja auttaa työkavereita kehittymään? Ja että pienet väärinkäsitykset ja ristiriidat osattaisiin selvittää heti hyvässä hengessä ennen kuin ne paisuvat konflikteiksi? Coachingtaidot mahdollistavat tämän ja paljon muuta.

 

Mitä siis vertaicoaching oikein on? Virallisen määritelmän (mm. Robbins, 1991) mukaan ”vertaiscoaching on luottamuksellinen yhteistyömuoto, jossa kaksi tai useampi työkaveri pohtii yhdessä omaa kasvuaan sekä yhteisiä työskentelykäytäntöjä laajentaen nykyisiä taitojaan ja kehittäen uusia. Lisäksi he voivat jakaa ideoita, ratkoa ongelmia tai opettaa toisiaan.” Olen usein nähnyt, kuinka coachin asenne antaa coachille itselleen myös uusia näkökulmia omaan ajatteluun ja itsensä johtamiseen.

Coachingtaidoilla työyhteisön haasteita taklaamaan

Millaisissa tilanteissa sitten voi olla hyötyä siitä, että työkaverit osaavat suhtautua toisiinsa coachaavalla otteella? Tässä 10 haastetta, joissa olen nähnyt vertaiscoachingtaitojen muuttavan peliä:

 

  1. Työyhteisön luottamus rakoilee
  2. Yhteistyö ja vuorovaikutus ei suju
  3. Hankalia asioita ei uskalleta ottaa esiin
  4. Työntekijät eivät sitoudu
  5. Työntekijät eivät ole itseohjautuvia
  6. Empatia ja arvostus työkavereita/muiden työtä kohtaan on vähäistä
  7. Halu kehittyä ja työssä oppiminen on vähäistä
  8. Tiimityö sakkaa, tietoa ei osata/haluta jakaa
  9. Työyhteisön viestintä ei toimi
  10. Esihenkilö kuormittuu, kun alaisilta puuttuu itseohjautuvuutta, ongelmanratkaisutaitoja ja ratkaisukeskeisyyttä

Kuulostaako liian hyvältä ollakseen totta? En väitä, että jokaisesta sukeutuu valmentavalla otteella täydellinen osaaja, mutta paljon helpotusta ja hyvää asiakkaamme ovat coachingtaidoilla kuitenkin työyhteisöönsä saaneet.

Temppu ja miten se tehdään

Vertaiscoachingtaidot koostuvat kahdesta osasta; coachin asenteesta ja käytännön taidoista, joihin kuuluvat mm. itsereflektio, kysyminen, kuuntelu, rohkaiseminen, neuvomisesta pidättäytyminen sekä palautteenanto- ja puheeksiottokyky.

 

Käytännössä vertaiscoaching tarkoittaa sitä, että kollegat pyrkivät keskustelemalla löytämään erilaisia näkökulmia käsillä olevaan tilanteeseen ennakkoluulottomasti ja avointen kysymysten kautta. Työelämän paineissa meillä on harvoin aikaa tai malttia harjoittaa hidasta ajattelua. Vertaiscoachinghetkessä varataan tietoisesti aikaa asioiden syvempään tutkimiseen.

 

Suurin hyöty coachingtaidoista on, että ihminen kohtaa itsensä, oppii itsereflektiota sekä pohtimaan omaa asennettaan, arvojaan ja ajattelu- ja toimintatapojaan. Sen myötä, kuin itsestään, vastuunotto vahvistuu. Vertaiscoachingtaidot siis edistävät parhaimmillaan yksilön omaa kasvua, jota tukee kollega, joka käy läpi samankaltaista prosessia.

Coachingista tulevaisuuden kansalaistaito?

Mikään salamannopea ihmelääke ei vertaiscoachingkaan toki ole, ihmissuhteiden ja vuorovaikutuksen solmut työelämässä vaativat usein niin organisaation sisäistä työtä kuin joskus ulkopuolistakin tukea. Mutta niiden rinnalla coachingtaidot ovat ennaltaehkäisevä ja hyvää tuottava työkalu. Pelataan ikään kuin samoilla, yhdessä sovituilla, hyvää tekevillä säännöillä sekä kehitytään ja ratkotaan eteen tupsahtavia kysymyksiä toiveikkaasti ja ratkaisukeskeisesti.

 

Mielestäni coachingtaidot ovat tulevaisuuden kansalaistaitoja ja siksi tämä onkin yksi lempivalmennusaiheistani.

 

P.S. Seuraavaksi aion intoilla teille siitä, miksi vertaiscoachingtaidot ovat yksi maailman tehokkaimpia tapoja oppia organisaation sisällä. Pysy siis kuulolla! 😊

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *