Ota hankalat tunteet haltuun

Sanna Fäldt

In Työhyvinvointi Posted

Se, miten meistä kukin suhtautuu eri päivinä ja hetkinä tulevaisuuteen näinä koronapandemia-aikoina vaihtelee.

Itse heräsin viikko sitten keskellä yötä ahdistavaan ajatukseen – mitä jos juuri minä saan koronan ja kuolen?


Ajatus jatkui: Miten lapseni pärjäisivät ilman äitiään? Miten kävisi firmamme? Onneksi tajusin, että tämä oli se kohta yöstä, jolloin mieli käy läpi edellisen päivän tunteita hieman liioitellen sekä samalla järjestellen ja liennyttäen ne. Minun ei kuulunut olla tällöin hereillä – voisin jatkaa nukkumista ja antaa aivojeni rauhassa tehdä työtään. Otin ahdistuksen tunteen ja hetken vastaan sellaisenaan, hengitin syvään ja jatkoin unia. Aamulla olo oli tyyni.

Mutta mitä, jos pelot ja ahdistus alkavat ottaa ajatuksista kaistaa päivälläkin? Tässä on kyse siitä, että aivojen pelkokeskus, mantelitumake, alkaa toimia ylikierroksilla. On hyvä olla tietoinen siitä, että sinulla on mahdollisuus itse vaikuttaa tilanteeseen, jos ajatuksesi surraavat ikävissä asioissa jatkuvasti.

Tunteiden käsittelyssä on jumiin jäämisen lisäksi toinen tyypillinen virhetila: se, kun et halua ottaa tunnetta lainkaan vastaan. Tässä vinkit molempien tilanteiden kanssa toimimiseen.

Jos paniikki saa vallan

Silloin, kun ahdistusta ja pelkoa ei saa pois päältä, on tärkeää tulla tietoiseksi omista ajatuksistaan ja katsoa niitä ulkoapäin juuri sellaisina: ajatuksina, ei totuuksina. Voi vaikka sanoa itselleen ääneen, että nämä ovat ajatuksiani, ne eivät ole totta.

Tilanteen voi käsitellä syvällisemmin kirjaamalla ylös vastaukset seuraaviin kysymyksin:

1) Mikä asia tai tilanne laukaisi tunteeni?

2) Mitä asioita sanoin itselleni tilanteeseen liittyen? Mitä ajatuksia juoksi mielessä? Syytinkö itseäni tai jotakuta muuta asiasta? Millä sanoin?

3) Mikä oli tunnetilani tässä hankalassa tilanteessa tai sen jälkeen?

4) Katso sitten tilannetta eri näkökulmasta: onko mahdollista että ylireagoin tai -tulkitsin tilanteen? Onko tilanne mahdollista nähdä eri tavalla? Mitä paras ystäväni sanoisi minulle tilanteesta? Olenko aiemmin ollut vastaavassa tilanteessa ja huomannut, että näkökulmani ei ollutkaan oikea? Voinko hyödyntää tätä oppia tässä tilanteessa?

5) Muuttiko kohdan neljä täyttäminen ymmärrystäni, näkökulmiani, uskomuksiani tilanteesta? Tuntuuko tilanne nyt erilaiselta?

Yksi tärkeimpiä asioita mitä voit tehdä, jos ahdistavat ajatukset alkavat ottaa sinusta valtaa, on katkaista tietoisen ajattelusi yhteys pelkokeskukseesi. Se katkeaa esimerkiksi meditoimalla, ja päättämällä, että tuot karkaavat ajatuksesi määrätietoisesti takaisin harjoitukseen kerta toisensa jälkeen. Kokeile stressaavien ajatusten katkaisemiseen vaikkapa Braversin 10 minuutin kehomeditaatiota.

Ei kiitos hankalia tunteita!

On hyvin tyypillistä pyrkiä välttämään hankalia tunteita – aivomme on ohjelmoitu niin! Siksi tunteiden kohtaamiseen tarvitaan huomattava älyllinen ohitusliike. Hankalan tunteen iskiessä ajattelisi tai tekisi mieluummin jotain ihan muuta ja tyypillisesti yritämme päästä tilanteesta äkkiä ohi.

Ikävä kyllä tämä vain vahvistaa pintaan pyrkivää tunnetta ja korkeintaan siirtää sen esiinnousua myöhäisempään, ehkä yllättäväänkin ajankohtaan. Tunteen välttely vie sinulta paljon energiaa ja vaatii voimia. Siksi tunne kannattaa yrittää ottaa vastaan ja käsitellä mahdollisimman pian tuntemuksen noustua pintaan.

Tunteet ilmaisevat itsensä aina kehossa. Tunteen tietoinen käsittely tehdään kolmessa vaiheessa:

1) ensin pysähdytään itsen äärelle
2) sitten kuulostellaan, missä kohtaa tai kohdissa kehoa tunne tuntuu vahvimmin ja
3) sitten annetaan tunteelle nimi.

Joskus tunne on niin selkeä, että tämä kaikki tapahtuu hetkessä, joskus prosessi vie enemmän aikaa. Ole kärsivällinen ja lempeä itsellesi.

Kun nimeät tunteen, sen vaikutus aivoissasi ja kehossasi rauhoittuu.

Tutkimuksissa on todettu, että käytännössä tunteen nimeäminen saa mantelitumakkeen aktivoitumaan vähemmän. Kun tarkkailet tunnetta kehossasi hyväksyen sen olemassaolon, usein huomaat, että sen voimakkuus muuttuu.

Kun olet paikallistanut tunteen kehossa, voit seuraavaksi pehmentyä ottamaan tunteen vastaan. Jos tunnekuohu saa ylivallan, voit viedä huomion hetkeksi omaan hengitykseen ja palauttaa sen tunteen tarkasteluun, kun olet siihen valmis.

Kokeile sitten, voitko tuoda tilanteeseen ymmärrystä ja lempeyttä keskustelemalla itsesi kanssa myötätuntoisesti. Voit itse toimia itsellesi lohduttajana ja kannustajana hankalan tunteen keskellä. Mitä tunne haluaa kertoa sinulle? Mitä tarvitset juuri nyt? Onko päälimmäisen tunteen alla jokin toinen tunne? Esimerkiksi vihan alla voi olla surua. Anna itsellesi ja tälle sisäiselle dialogille aikaa ja koita pitää hyväksyvä asenne.

Voit kokeilla tunteiden kohtaamisen meditaatiota, jos haluat tehdä ohjatumman harjoituksen omien tunteiden käsittelyyn. Kun olet itse tehnyt harjoitusta, sitä voi ohjata myös vaikkapa omille lapsilleen.

Mikään yksittäinen tunne ei voi satuttaa sinua.

Tunne on itestäsi tuleva tärkeä viesti, joka haluaa huomiotasi. Usein tunteiden kohtaaminen ja niistä irtipäästäminen tuo helpotusta ja voimaa arkeesi. Tunnetyö voi auttaa sinua pysymään rauhallisena, läsnäolevana ja empaattisena koronankin keskellä.

Kysy ihmeessä lisää, jos tarvitset tukea tunnetyössäsi!

Sanna Fäldt, rohkeusvalmentaja, yrittäjä ja kirjailija, Bravers Oy

P.S. PK-yrittäjä! Jos haluat lievittää pelkojasi taloudellisin ja juridisin vinkein koronatilanteessa, lukaise Anne Vanhalan vinkkilista!

Lähteet:
Matthew Walker, Miksi nukumme
Steven Stein & Howard Book, The EQ Edge – Emotional Intelligence and your success
Christopher Germer, Myötätunnon tie,
Päivi Niemi, Hyvää mieltä ja tunnetaitoja
Sanna Fäldt, Nauti työstäsi! Naisen voimakirja työelämään

0 Comments

Leave a Comment