Mitä coaching on? Kurkistetaan kulisseihin!

Sanna Salovuori

In Työhyvinvointi Posted

Minulta usein kysytään, mitä coaching on. Eikö se ole sama asia kuin valmentaminen? Tämä on kinkkinen juttu, sillä ala on Suomessa vielä nuori ja sanasto vasta muovautumassa. Me Braversin Sannat rakastamme viestintää ja suomen kieltä, joten asia on meille tärkeä ja me ymmärrämme sen näin: coaching on kyllä valmentamista, mutta siinä tietoa etsitään ihmisestä itsestään. Valmennuksissa taas käytetään usein olemassa olevaa, tutkittua tietoa ainakin viitekehyksenä itse luotavalle tai löydettävälle tiedolle.

Coaching on jokaiselle erilaista. sillä se on henkilökohtainen matka itseen. Avaan tätä osaa työstäni sinulle elävän esimerkin kautta. Kysyin eräältä asiakkaaltani hänen kokemuksiaan. Tässä ote hänen coaching-matkastaan.

Tuula, 56:

”Tavoitteeni urheiluharrastuksessani olivat korkeammalla kuin mihin kehoni pystyi, ja tuntui, että löin usein päätä seinään. Halusin oppia hyväksymään oman keskeneräisyyteni. Koin myös, että työelämän paineet tuntuivat välillä liiankin raskailta. Kaipasin ihmistä, jolle voisin rehellisesti kertoa tunteistani ja siitä, miten koen asioita.

Coachingin avulla opin olemaan armollisempi itselleni ja hyväksymään oman rajallisuuteni. Upeinta koko polussa oli oman sisäisen lapseni kohtaaminen ja kyky katsella omia ajatuksia ja omaa elämää ulkopuolisen silmin. Sain hienoja ahaa-elämyksiä – myös käyntikertojen välissä. Koin keskustelut coachin kanssa hyvin turvallisiksi. Kun lähdin tapaamisista, tuntui kuin jalat olisivat leijuneet ilmassa – niin keventynyt mieli oli!

Coachaus oli minulle terminä uusi. Jos pitäisi kuvailla mitä coachauksessa käytännössä tapahtuu, niin sanoisin, että coach on joku, jonka kanssa saa puhua luvan kanssa asioista, joita ei välttämättä tule jaettua muille. Coach ei neuvo, vaan kysyy ja vahvistaa. Tuntui, että ajatuksistani tuli yhtäkkiä arvokkaita ja tärkeitä. Vielä nytkin huomaan arjessani usein käyväni itseni kanssa keskustelua: – Mitä coachini tässä tilanteessa sanoisi?

Olen oppinut ymmärtämään omia tunnereaktioitani paremmin. Jos mieleen tulee huolestuttava ajatus, osaan tutkia sitä uteliaana ja innostuneena. Lopulta – sehän on vain ajatus. Coaching käynnisti minussa isommankin henkiseen kasvuun liittyvän prosessin, sillä se avasi ymmärrystäni siitä, että olemme osa suurempaa kokonaisuutta ja ajan virtaa. Tämä jos mikä on lisännyt merkityksellisyyden tunnetta elämässä. En enää pelkää kuten ennen ja koen aiempaa useammista asioista kiitollisuutta.”


Mitä coachauksessa tehdään?


Tapasimme Tuulan kanssa neljä kertaa. Coaching-suhteen alussa asetetaan aina tavoite, jota kohti matkataan rinnatusten. Keskustelun aiheet kuitenkin usein polveilevat maan ja taivaan välillä – niin myös Tuulan kanssa. Coaching on improvisaatiota – ei voi tietää, minne keskustelu ja kysymykset johtavat. Oivalluksia tapahtuu joskus ja joskus ei. On hyvin tyypillistä, että asiat loksahtelevat kohdilleen tapaamisten ulkopuolella. Coaching on antautumista, irti päästämistä. Kun et odota mitään ja hyväksyt itsesi ja kyseisen hetken sellaisena, kun se on, voi tapahtua ihmeellisiä asioita.

Hankalaankin tilanteeseen löytyy usein ratkaisu, kun toinen ihminen haastaa ajattelun lempeästi uusille alueille. Etsimällä yhdessä uusia näkökulmia se, mikä tuntui äsken mahdottomalta saattaakin tuntua yhtäkkiä naurettavan helpolta! Coachingin salaisuus on toiveikkuuden lisääminen. Jokaisessa ihmisessä on piileviä vahvuuksia ja voimavaroja, joiden päivänvaloon tuominen vahvistaa. Pienikin vahvistus lisää toiveikkuutta ja hyvän kehä on saatu alulle.

Coaching on ohjausta, ei terapiaa, vaikka puheenaiheet saattavat sivuta vaikeitakin aiheita. Coachilla on täysi vaitiolovelvollisuus ja asiakas päättää aina itse, mistä haluaa tai ei halua puhua. Ammattimainen coach osaa ohjata asiakkaan tarvittaessa terveydenhuollon ammattilaisten pakeille, mikäli oma osaaminen ei ole asiakkaan tilanteessa paras tai ainoa apukeino.

Työskentelyni perustuu ratkaisukeskeiseen ajatteluun ja toivon rakentamiseen. Katsomme taaksepäin vain sen verran, että opimme aikaisemmista onnistumisista. Ratkaisun siemen on aina ihmisessä itsessään. Minun tehtäväkseni jää näyttää sille valoa ja saada se itämään.

Rakastan tätä työstä, sillä toisen ihmisen oivallukset antavat minullekin valtavasti voimaa. Autan mielelläni kaikkia, jotka haluavat lähteä löytöretkelle itseensä.

Sanna Salovuori
Ratkaisukeskeinen valmentaja/coach
Bravers Oy

0 Comments

Leave a Comment